Otto Lehto vapaus, totuus ja rakkaus

Kaikki blogit puheenaiheesta Elintaso

Suomalaisina ihmiskunta tarvitsisi vain 0,4 maapalloa

Jos maapallo olisi kauttaaltaan asutettu kuten Suomi ja eläisi suomalaisten kulutustasolla, maailmassa olisi 1,2 miljardia asukasta ja ihmiskunta tarvisisi elämiseensä 0,4 maapallon resurssit.

Vastaavat luvut muutamille maille laskettuna:

Mielipiteeni on erilainen - onko?

"Suomalaiset tyytyväisiä elintasoonsa!" Kirjoitukseni nostettiin toimituksen poiminnaksi, ja hyvä niin(?). Mielestäni kaikki kirjoittamani jutut olisi aina syytä nostaa 'toimituksen poiminnaksi'. [no ei]

Suomalaiset ovat liian tyytyväisiä elintasoonsa!

 Eilen  kun kävin keskustassa ostosreissulla lähiöstä jossa asun. En ostanut mitään.

Kävin mm. keskustan tavaratalossa, jota aikonaan olin maalarin repsekkana mukana rakentamassa. Sen tieltä purettiin arvokas jugendtalo ja rikottiin Tampereen merkittävimpiä jugendkortteleita. Onneksi ystävieni toiminnan ansiosta, kansalaisiikkeen protestina, säästyi viereinen talo hävitykseltä.

Herätkää tulevatkin eläkeläiset!

Eläkkeiden muuttaminen nykyisestä taitetusta indeksistä palkkojen muutoksiin perustuvaan palkkaindeksiin on aiheuttanut vilkkaan keskustelun puolesta ja vastaan sekä myös Senioriliikkeen tekemän kansalaisaloitteen, joka sai tuekseen yli 84.000 allekirjoittajaa. Se on saanut vastustajia, eikä ihme: Niihin kuuluvat erityisesti työeläkeyhtiöt, jotka hallitsevat yli 184 miljardia käsittävät rahastot. Kun niitä on säätiöt mukaan lukien yli 10, ne tarvitsevat hallinnointiin sekä Eläketurvakeskuksen että TELAn (= ko. yhtiöiden edunvalvontaelin).

Elintasoreformi

Talouskasvua voidaan tunnetusti saada lisää joko työn määrää lisäämällä tai sen tuottavuutta kasvattamalla. Suomalaisen työn tuottavuus on noin 14-kertaistunut viimeisen sadan vuoden aikana, ja jatkaa kasvamistaan toimialasta riippuen.

Kohti huonompaa tulevaisuutta

Me suomalaiset olemme vuosikymmenten mittaan tottuneet siihen, että meidän elintasomme paranee vuosi vuodelta. Meidän lapsillamme on keskimäärin meitä parempi koulutus ja toimeentulo. Joskus on toki tullut pari vuotta takapakkia, mutta sitten on taas palattu kasvukäyrälle.

Miten ja miksi elintaso kasvaa

Adam Smith kirjoitti Kansojen Varallisuuden vuonna 1776, ja joudun myöntämään etten olen kyennyt koko kirjaa lukemaan, sillä sen verran puisevaa sisältö paikoin on. Kuitenkin, koska kirjassa on niin paljon tärkeitä asioita, jotka ovat joko jääneet liian monelta poliitikolta lukematta tai ymmärtämättä, pyrin tässä kirjoituksessa teoksesta poimimaan kaikkein olennaisimman ja tiivistämään sen tarkoituksena selittää mistä elintason kasvu johtuu - liitteenä oleva vuokaavio toivottavasti myös selventää asiaa.

Muuttuva maailma 2015 - muutamia keskeisiä muutossuuntia

 

Muuttuva maailma 2015 – joitakin kiintopisteitä ajattelu ja odotusten pohjaksi

*

Bank of American Merryl Lunch –näkemys aikamme maailmasta ja sen keskeisistä trendeistä vuonna 2015

http://www.bofaml.com/content/dam/boamlimages/documents/articles/B1_078e/b1_078e_the_thundering_word.pdf

Muuttuva maailma

Kuka voi vaatia Suomessa elintasoaan maksettavaksi?

Kenelle kuuluu elintaso Suomessa? Kuka on oikeutettu valitsemaan kuka saa jäädä kotiin makamaan ja kenen pitää mennä töihin? Uuden hallitusohjelman julkaisun jälkeen olemme saaneet päivittäin lukea uutisista vuorostaan jokaisen eri ihmisryhmän valitusvirttä siitä, miten he joutuvat nyt ahtaalle, eivät tule toimeen, eikä heidän tehtävänsä ole osallistua näihin talkoisiin, jotka ovat välttämättömiä tämän maan selviämiseen tästä lamassa tai edes pysäyttää velkaantuminen.

Ajatteletko, oletko olemassa?

 

Palaaminen kaupunkiin ei ole mieluisaa. Mökillä kaikki on yksinkertaista ja hiljaista. Fyysistä työtä ja sen tuloksien  ihailua.  Paska ei lähde huussista viemäriä pitkin, itse se pitää lapata eteenpäin. Puut pilkkoa ja vesi kantaa. Ruoka ei sentään tule metsästä, mutta jo näiden pikkuasioiden itse tekeminen asettaa mielen toiseen asentoon. Minä pysähdyn ja muistan miten asioiden kuuluisi ihmisyydessä mennä. Se luo toivoa, mutta myös tuskaisen tietoisuuden siitä miten mahdotonta on muuttaa ihmistä. Sillä kaikki lähtee yksilöstä. Muutos lähtee aina sinusta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä