Otto Lehto vapaus, totuus ja rakkaus

Sukupuoli ei ole ammatti

Joidenkin mielestä naisten ja miesten pitää käyttäytyä eri tavalla biologisten ominaisuuksiensa takia. Tällaiset ihmiset odottavat, että ihmiset käyttäytyvät odotusten mukaan ja myös noudattavat heidän omaa käsitystään sukupuolista. Sitä miksi muilla olisi tällainen velvollisuus, jää hämärän peittoon. Lyhyesti tämän asenteen voi summata, että naisten tulee käyttäytyä naisellista ja miesten miehellisesti.

Tämä ei ole täysin katteeton lähtökohta, koska keskimäärin naisilla ja miehillä onkin eroja käyttäytymiseen, kyvyissään, tunne-elämässään ja ajattelutavoissaan, joka myös heijastelee heidän elämäänsä.

Mutta tämä on myös huono lähtökohta moraalille ja politiikalle, koska nämä ovat vain keskiarvoja, eikä keskiarvojen mukaan voi tehdä politiikkaa tai edes moraalia. Naisilla ja miehillä on biologisia eroja, mutta tästä ei seuraa, että kukaan voi odottaa keneltäkään mitään hänen sukupuolensa takia.

Valitettavasti hyvin monet ovat sitä mieltä että sekä yksityiselämässä että politiikassa miehiltä ja naisilta voi odottaa eri asioita, ja heille voi myöntää erilaisia velvoitteita tai oikeuksia, pelkästään sukupuolensa takia. Esim: "Naisten tulee olla kiinnostunut lasten teosta ja miesten käydä armeijassa!"

Tätä asennetta kutsun sukupuolen ammattihypoteesiksi, eli ajatukseen siitä, että sukupuoli on eräänlainen ammatti, johon synnytään. Siihen joskus viitataan myös termillä "sukupuolten välinen työnjako."

Miehiltä odotetaan, että he ovat rohkeita, aloitteellisia, vakavia, edustavia, reviiritietoisia, jne.

Naisilta odotetaan, että he ovat kohteliaita, välittäväisiä, vastaanottavaisia, huolenpitoon taipuvaisia, jne. 

Tämä nojaa ihmisten arkikokemuksiin. Mutta tämä on ainoastaan lähtökohta, joka pitää voida ylittää kun puhutaan siitä konkreettisesta henkilöstä, jonka kanssa olet tekemisissä päivittäisissä asioissasi. 

Miehiä ei tule kohdella kuin palomiehiä. Vaikka palomiestä on oikein sättiä, jos hän ei ole hyvä työssään, josta hän saa palkkaa ja jonka hän on valinnut, ei satunnaista miestä voi sättiä, jos hän ei ole hyvä sukupuolensa edustaja, koska sukupuoli ei ole ammatti: hän ei saa siitä palkkaa eikä hän ole sitä valinnut.

Naista ei myöskään tule kohdella kuin prinsessaa tai potentiaalista äitiä, koska vaikka monet naiset tykkäävät siitä kun heitä kohdellaan kuin prinsessaa, ja vaikka monet naiset haluavat äideiksi, ei tämä koske kaikkia naisia, eikä siitä siten voi johtaa mitään yleisiä sääntöjä käyttäytymiseen. Naiselta voi yhtä vähän odottaa naisellisuutta kuin italialiselta sitä, että tämä tykkää pastasta. Jos joudut pettymään, oma häpeäsi.

Ja vaikka yksityiselämässämme joudummekin jatkuvasti tekemään keskimääräisiä arvioita siitä, minkälainen toinen ihminen on, tätä ei kannata yleistää moraaliseksi tai poliittiseksi ohjenuoraksi.

Ihmisellä, oli hän kumpaa sukupuolta tahansa, ei ole mitään velvollisuutta olla "tyypillinen" mies tai nainen. Sukupuoli ei ole valinta, eikä siitä saa palkkaa, joten ihmisiä ei pidä kohdella sukupuolen mukaan, elleivät he halua heitä niin kohdeltavan. Jopa "viattomat" oletukset sukupuolen perusteella voivat olla loukkaavia.

Yksityiselämässä joudumme tietysti tekemään arvioita muista ihmisistä usein hyvin heikoilla tiedoilla ja pinnallisella tuntemuksella. Tällöin joskus kannattaakin ottaa huomioon myös toisen ihmisen sukupuoli. (Tosin silloinkin sen kannattaa olla edes jotenkin relevantti asia teidän väliseen kanssakäymiseen.)

Mutta tässä on asioita, joita ei kannata tehdä sukupuoleen perustuen:

1. Olettaa siitä, että jos hän on sukupuolta A, hän on kiinnostunut vastakkaisesta sukupuolesta.

2. Olettaa sitä, että jos hän on sukupuolta A, hänen kykynsä ovat tyypillisiä tämän sukupuolen edustajille.

3. Olettaa sitä, että jos hän on sukupuolta A, hänen halunsa ja toiveensa ovat tyypillisiä tälle sukupuolelle.

4. Olettaa sitä, että jos hän näyttää olevan sukupuolta A, hän itse kokee kuuluvansa kyseiseen sukupuoleen.

5. Olettaa sitä, että jos hän on sukupuolta A, hänellä on moraalinen velvollisuus käyttäytyä tyypilliseen tapaan.

Loppujen lopuksi jos halutaan kunnioittaa yksilöiden omia valintoja, jossa kukin saa itse määritellä millainen ihminen on (eli millaisiin tapoihin ja käyttäytymismalleihin osallistua), ei ihmisiä pidä kohdella sukupuolensa mukaan paitsi silloin kun se on välttämätöntä (kuten lääkärin vastaanotolla tai synnytyshuoneessa).

Kaikki miehet eivät ole palomiehiä, vaikka kaikki palomiehet ovat miehiä. (Ja tämäkin on muuttumassa.)

Kaikki naiset eivät ole äitejä, vaikka kaikki äidit ovat naisia.

Ja koska kaikki eivät noudata sukupuolirooleja, tätä ei myöskään voi olettaa. Miehen ei kuulu olla yhtään sen ritarillisempi vaarallisessa tilanteessa kuin naisenkaan, eikä naisen kuulu olla se, joka nappaa mikrofonin itselleen ryhmän viimeisenä. Sukupuoli ei ole kuin ammatti, joten siihen ei myöskään liity velvollisuuksia.

Esim. asevelvollisuus, joka koskee vain miehiä, pitäisi lakkauttaa. Myös naisten ja miesten erottaminen erillisiin ryhmiin esim. kouluissa, juhlissa ja työpaikoilla tulisi pitää minimissään, toki terveen järjen rajoissa.

Yksityiselämässään miehet ja naiset saavat sitten vaikka erottautua toisistaan omiksi klubeikseen - joissa toisessa ("Miesten Valtakunnassa") juodaan kaljaa ja katsotaan penkkiurheilua aamusta iltaan, ja toisessa ("Naisten Valtakunnassa") kudotaan ja juoruillaan aamusta iltaan, jos haluavat, mutta tähän ei pidä pakottaa tai edes kehoittaa. Se, kuinka paljon ihmiset haluavat toteuttaa "naisellisuuttaan" tai "miehuullisuuttaan" pitäisi jättää heidän omaksi valinnakseen. 

Tarkoitus on päästä tilanteeseen, jossa sukupuoli nousee esiin vain silloin kun tekee mieli paritella tai lisääntyä - mikä on ihan riittävän usein sekin. Mutta parittelun aika on iltaisin, ei työaikana!

(PS. Sukupuolikiintiöt eivät myöskään ole mikään ratkaisu, koska ne edelleen olettavat, että ihmisiä pitää lajitella biologisen sukupuolen mukaan. Tärkeintä on muuttaa kulttuuria ja lakeja sukupuolineutraaleiksi.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Keksit juuri sukupuolineutraalin vessan :-)

Käyttäjän OttoLehto kuva
Otto Lehto

kunpa olisinkin keskinyt niin oisin rikas mies :D

Sukupuolineutraalit vessat, saunat, ja sellaiset, on kyllä ihan jänniä... Ne opettavat heteroille vähän porvarillista itsehillintää.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Vastustat siis varmaan urheilukilpailujakin, joissa on miehille ja naisille omat sarjat? Entä raskaana olevat naiset, pitäisikö heitä kohdella sukupuolineutraalisti?

On kuitenkin niin, että tosiallisia eroja miesten ja naisten välillä on olemassa. Minusta näihin pitää sopeutua ja se on elämämme rikkaus, siis nuo erot miehen ja naisen välillä.

ps. Näen vessan lähinnä sukupuolielinten erilaisuuden kautta.

Käyttäjän OttoLehto kuva
Otto Lehto Vastaus kommenttiin #5

En suinkaan kieltänyt biologisia eroja. Kannustinhan ihmisiä jakautumaan yksityiselämässään minkälaisiin klubeihin vaan haluavat. Sitähän sukupuolittuneet urheilusarjat ovat.

Varmaan olisi tilaa myös sekajoukkueille, mutta jos ihmiset kokevat sukupuolijoukkuueet hyväksi tavaksi jakautua, siitä vaan, koska ihmisillä on myös oikeus ja mahdollisuus muodostaa sekajoukkueita.

Toisaalta tämä johtaa sitten siihen, että mies- tai eläinhormoneja syövät naiset pärjäävät naisten sarjassa. :)

Mielestäni jakautuminen eri sarjoihin on hyvä idea, koska peli ei ole kivaa, jos pelaajat eivät ole suunnilleen samanvahvuisia. Mutta samaa logiikkaa pitäisi jatkaa myös siihen asti, että esim. "puhtaan urheilun" vaatimuksesta luovutaan, ja perustetaan omat liigat doping-urheilijoille,

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax Vastaus kommenttiin #6

Kilpaurheilussa sarjajaot ovat perusteltuja. Sukupuolen lisäksi käytössä on myös ikäkohtainen luokittelu niin elämän alku- kuin loppupäässäkin.

Sen sijaan harrasteurheilussa on runsaasti sekajoukkueita. Ne juontavat juurensa väen vähyyteen, kun oli pakko saada joukkueellinen porukkaa kasaan.

Itse aloitin vuodenvaihteessa aikuistaitoluistelun. Ei ole todellakaan väliä, onko henkilötunnuksen tunnusosan kolmas numero pariton vai parillinen. Samanlainen se luistinkenkä, samoin kuin se terä siellä luistinkengän alla on, olipa miehen tai naisen jalassa. Ihan vastaavasti, samanlainen se sisä- tai ulkokaari tai kolmonen on, olipa sitten miehen tai naisen tekemä.

Ensimmäisen harjoituskerran ajan ryhmämme jäsenet saattoivat ajatella, että nytpä saatiin ryhmään miespuolinen jäsen, mutta ryhmäytymisen tuloksena sellainen ajatus katoaa hyvin nopeasti. Pukuhuoneessa on kiva porukalla pohtia omia onnistumisia ja epäonnistumisia tai vaikkapa tulevaa kesäleiriä!

Mikko Saarinen

"Yksityiselämässään miehet ja naiset saavat sitten vaikka erottautua toisistaan omiksi klubeikseen"
"Tarkoitus on päästä tilanteeseen, jossa sukupuoli nousee esiin vain silloin kun tekee mieli paritella tai lisääntyä"

Kuvailet hyvin islamilaista maailmaa.

Käyttäjän OttoLehto kuva
Otto Lehto

Vai että islamilaista maailmaa!

Päinvastoin, islamilaisessa maailmassa ihmiset jaotellaan sukupuolen mukaan hyvin tiukasti sekä lainsäädännössä että kulttuurisessa koodistossa. Juuri tätähän vastustan.

Kannatan sellaista maailmaa, jossa ihmiset voivat vaikka juoksennella alasti kadulla, kunhan eivät tule minulle aggressiivisesti sukupuoltaan tyrkyttämään.

Tarkennuksena kannatan siis sitä, että ihmiset saavat olla niin vapautuneita tai hillittyjä seksuaalisuutensa suhteen kuin haluavat. Puhun edelleen siitä, mikä pitäisi olla ihmisten suhtautuminen toisiin ihmisiin. Uskonnon tai kulttuurin pohjalta ei pidä ruveta luokittelemaan ihmisiä.

Olen kyllä sitä mieltä, että jos ihmiset haluavat pukeutua burqaan niin siitä vaan. Minihame tai burqa, insinööri kun insinööri!

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Olipa mainio avaus! Kokemuspohjaisesti voi todeta, että noiden lasikuplien rikkomiseen joutuu käyttämään aikaa ja ajatuksia. Tosin tuloksena on entistä vahvempi käsitys omasta itsestä.

Kulttuurisen koodiston rikkominen on se sukupuolisuuden osa-alue, johon useimmiten törmätään. Kromosomejaan ei saa vaihdetuksi, hormonitasoja voi lääkkeillä säädellä ja anatomisenkin sukupuolen saa korjattua. Mutta useimmille sosiaalinen sukupuoli on se, joka tulee väistämättä aika ajoin vastaan. Se tulee vastaan niin sukupuolirooleissa pysyttäytyville kuin niitä rikkovillekin.

Se, että pystyy vapautumaan kahlitsevasta ahtaasta sukupuolestaan, antaa elämään uutta sisältöä ja uutta motivaatiota. Yhteiskunnallekaan ei liene haitaksi, jos sen jäsen pystyy pitämään itsensä näin entistä toimintakykyisempänä.

Olen menossa tästä teemasta puhumaan Tampereen Yliopiston naiskulttuuripäiville. Blogistin avaus antaa esitelmäni tekoon paljon ajateltavaa ja sisältöä. Kiitos siitä!

Kaikille naisille ja naisenmielisille jo etukäteen Hyvää Naistenpäivää!

Käyttäjän OttoLehto kuva
Otto Lehto

Hyvä että innosti. Ennakkoluuloja riittää rikottavaksi niin miehillä kuin naisillakin, yhteiskunnan kaikilla alueilla. Onnea tilaisuuteen!

Toimituksen poiminnat