Otto Lehto vapaus, totuus ja rakkaus

Kannatan kannabista!

  • Kannatan kannabista!

Koska Suomi on penkkiurheilun luvattu maa, ilmoittaudun heti kärkeen kannabis-tiimin kannattajaksi. Hurraan kun kannabiksella menee hyvin. Nyt kannabis on pääsemässä kansalliseen mestaruusliigaan, kun YLE:n ”kannabisilta” järjestetään tänään (4.3.2014) TV2:ssa. Kai on jo popcornit valmiina?

Sanotaan se suoraan: mielestäni kannabiksen laillistaminen olisi mahtava idea. Eihän olisi huono juttu, jos suomalaisten turmiollinen alkoholinkäyttö vähenisi ja ihmiset, joille kannabis sopii paremmin, saisivat lainsäädännön turvan? On jo aika tuoda Suomeen vähän vaihtelua, valinnanvapautta ja verotuloja.


Päihteetön maailma olisi tosi tylsä

 Ja onneksi sellaista harva edes kannattaa. Ihmisillä on vain eri mielipiteitä siitä mikä on hyvä päihde. 

Päihteet ovat luonnon lahjoja ihmiselämälle ja kemiateollisuuden kauniita saavuuksia. Alkoholi on niin laajalle levinnyt juuri sen takia, että, kaikesta negatiivisesta julkisuudesta huolimatta, se tekee keskimäärin ihmisten elämästä parempaa. Kannabis on myös hyvin suosittu, koska, kaikesta negatiivisesta julkisuudesta huolimatta, se tekee keskimäärin ihmisten elämästä parempaa. Samoin kahvin ja muiden päihteiden kanssa - myös laittomien huumeiden, varsinkin ei-kovien bilehuumeiden.

Tämä ei tietenkään tarkoita, etteivätkö nämä kaikki aineet aiheuttaisi myös ajoittain ongelmia; tai etteikö hauskaa voisi pitää ilman huumeitakin.  Mutta tämä kyllä tarkoittaa, kiistämättä, että päihteet, kuten kannabis ja alkoholi, aiheuttavat keskimäärin paljon enemmän iloa ja hyötyä kuin kärsimystä ja haittoja, ja että hauskanpitäminen ilman päihteitä on helvetin vaikeaa. Sellaista uhrausta ei voi vaatia kansalaisilta.


Päihteet ovat tärkeä osa kulttuuria ja uskontoa

Kyse ei ole myöskään mistään hedonismista (vaikka nautinnontavoittelu onkin aliarvostettu syy ihmisten valintoihin), vaan erilaisista ihmisten tarpeiden tyydyttämisestä, sosiaalisesta kanssakäymisestä ja kulttuurin (kuten baarielämän tai ”coffee shoppien") luomisesta. Päihteet tuovat ihmiset yhteen kauniilla tavalla.

Jotkut ihmiset käyttävät alkoholia avautuakseen tunteistaan tai löytääkseen panoseuraa viikonloppuna. Jotkut ihmiset käyttävät pilveä eli kannabista nauttiakseen musiikista tai elokuvista eri tavalla. Jotkut ihmiset tarvitsevat kahvia (tai jopa kokaiinia) pystyäkseen toimimaan tehokkaasti bisnesmaailmassa.

On niitäkin – ja heidät yleensä unohdetaan – jotka tekevät päihteistä, eritoten ns. enteogeeneistä ja psykedeeleistä, spirituaalisen tai psykologisen rituaalisen kokemuksen, joka voi opettaa ihmisiä kohtaamaan itsensä tai maailman eri tavalla. Monille nämä kokemukset ovat hyvin arvokkaita ja parantavia.

Päihteet ovatkin monille heimoille shamaanien pyhä sakramentti. Myös kannabis on  Jamaikan rastafareille pyhä sakramantti - ei mikään pää sekaisin -päihde, vaan ”the sacred herb,” jolla on tärkeä rooli heidän uskonnossaan. Samoin Intiassa kannabiksen uskonnollinen käyttö gurujen keskuudessa on varsin yleistä. Miksi tämä olisi yhtään sen vähemmän arvokas tapa käyttää päihteitä kuin vetää perskännit perjantai-iltana ja oksentaa tyttöystävän parhaan kaverin matolle? Eikö se olisi jopa arvokkaampi?

Tietenkin on niitä, joille päihteet tarjoavat ”pelkästään” hedonistisia fyysisiä ja psyykkisiä nautintoja, eikä siinä ole mitään vikaa. Maailma on tarkoitettu ihmisten käyttöön omien tarpeidensa ja halujensa tyydyttämiseksi. Päihteet ovat erinomaisia apuvälineitä ihmisen elämän parantamisessa, sekä erilaisten elämäntapojen tutkimisessa, joskus jopa uskonnollisuuden ja pyhyyden kokemusten leviämisessä. Muinaissuomalaisilla kansoilla oli kärpässienensä ja kristityillä on ehtoollisviininsä. Päihteet ovat kulttuurin ja yhteisöllisyyden keskeinen apuväline nykyäänkin. Kulttuuria ilman päihteitä ei antropologia tunne.

 

Lääkkeet ovat huumeita

Nykymaailmassa tehdään erottelu yhtäältä ”hyviin” päihteisiin kuten alkoholiin, kofeiiniin, nikotiiniin ja lääkärien monopolien kautta määrättäviin ”lääkkeisiin” (jotka ovat oikeasti pitkälti sama asia kuin huumeet; esim. heroiini oli alun perin yskänlääke); ja toisaalta ”pahoihin” päihteisiin kuten kannabikseen, kokaiiniin, LSD:hen, jne, vaikka jälkimmäiset ovat oikeasti usein vähemmän vaarallisia kuin ”lailliset” eli ns. ”hyvät” päihteet. Toiset päihteet ovat laittomia, kun taas toiset ovat niin laajalle levinneitä, että yhteiskuntamme ei selviäisi ilman niitä, joten ne ovat saaneet lain suojan, vaikka ovatkin vaarallisia.

Tässä jaottelussa ”hyviin” ja ”pahoihin” päihteisiin voisi olla jotain järkeä, jos se perustuisi oikeasti niiden välisiin mitattuihin eroihin, kuten päihteiden aiheuttamiin haittoihin. Onhan siinä nyt edes jotain järkeä, että turvalliset päihteet ovat laillisia ja vaaralliset päihteet laittomia. Mutta valitettavasti tämä jaottelu perustuu lähinnä ennakkoluuloihin ja kulttuuriperinteisiin. Todellisuudessa alkoholi aiheuttaa paljon enemmän ongelmia kuin kannabis. Jos alkoholi keksittäisiin nyt, sitä ei koskaan päästettäisi lailliseksi päihteeksi asti. Jos taas meillä olisi pitkä historia kannabiksen käytöstä, kukaan ei uskaltaisi kyseenalaistaa sen laillisuutta ja kannabista saisi valtion monopolisoimasta Kanna-kaupasta koko perheen käyttöön.

 

Eri ihmisille sopivat eri päihteet

Päihteitä on monenlaisia, moneen erilaiseen käyttöön. Kannabis on erittäin hyvä päihde mm. taiteilijoille, rentotumista etsiville tavallisille ihmisille sekä lääkekannabiksen eduista hyötyville reumapotilaille. Kannabiksen ainoat merkittävät haitat ovat sen polttamisen synnyttämät keuhko- ja hengitystieongelmat sekä toisaalta kannabispsykoosin vaara, joka koskee n. 1% suomalaisista.

Nämä vaarat eivät ole mitenkään poikkeuksellisia. Keskimäärin kannabiksen vaarat ovat erittäin pieniä. Kannabikseen ei mm. voi jäädä koukkuun, se vähentää aggressiivisuutta eikä aiheuta aivovaurioita.

Myös polttamisen haittoja voi ehkäistä: kannabista ei tarvitse polttaa, sillä on olemassa muita tapoja käyttää kannabista. Psykoosin vaara taas koskee niitä, joilla on jo valmiiksi taipumus sairastua skitsofreniaan. Sitä voi  myös vähentää suosimalla hyvälaatuisia lajikkeita, joissa THC:n ja muiden psykoaktiivisten aineiden laatusuhde on kohdallaan. Tämä onnistuu parhaiten kannabiksen ollessa laillista.

Kaikki päihteet sisältävät vakaviakin riskejä (tosin alkoholi on selvästi vaarallisempaa kuin kannabis), mutta näitä ei kannata yrittää parantaa kieltolailla, koska kieltolailla on taipumus vain pahenta ongelmia. 

 Alkoholin pienikin käyttö aiheuttaa vakavan riskin niille, joilla on taipumus alkoholiriippuvuuteen, mutta tämän ei pitäisi olla syy kieltää alkoholin käyttö niiltä, joilla tällaisia taipumuksia ei ole. Riskifaktorit liittyvät kaikkiin aineisiin. Joillakin on myös pähkinäallergia, mutta sen ei pitäisi olla syy kieltää pähkinöiden käyttö koko kansalta!

Terveyshaittoja – jopa hevosella ratsastamisesta ja kahvinjuonnista - syntyy aina osalle (vähemmistölle) käyttäjistä, ja heitä pitää valistaa terveystiedon levittämisellä, ilman propagandaa ja hysteriaa. Laillistamisen avulla terveysongelmia on helpompi ennaltaehkäistä ja hoitaa. Markkinoita on myös helpompi valvoa, ja vaarallisia tuotteita karsia, kun asiakas tietää tarkalleen, mitä on ostamassa.

 

Lopuksi: kannabis on monille hyvä päihde, siinä missä alkoholikin

Kannabiksen käyttö on uhriton rikos, ei mikään oikea ongelma. "Käyttörikokset" pitäisi poistaa rikoslaista. Oman ruumiin on jokaisen oikeus, jota ei tule viedä pois pelkän kansanterveyden nimissä – varsinkin kun kansanterveydelliset argumentit ovat selvästi kannabiksen puolella ja alkoholia vastaan. 

Kannabis on oikein käytettynä hyvä päihde, joka voisi rikastuttaa myös suomalaista kulttuuria. Pilven polttaminen (ja syöminen) on aiheuttanut paljon hyvää miljoonille ihmisille, joiden elämä olisi köyhempää ilman sen tuomia turvallisia euforian, sosiaalisuuden, taiteellisuuden tai pyhyyden tunteita. Sen, kuka haluaa ihmisiltä nämä asiat kieltää, täytyy katsoa itseään peilistä – haluanko olla tällainen ihminen?

Kannabis tulisikin mielestäni laillistaa, ja joko vapauttaa kauppa, tai tuoda sen myynti Alkoon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tv-studiossa kannabiksen puoltajien lauteilla istui parikin tyyppiä, jotka ulkonäkönsä perusteella todella ovat vetäneet muutakin kuin pulkkaa. Nimittäin hiihtäneet! Naispuolinen pitkäaikaiskäyttäjä vertasi kannabis-känniä laturetkeen, missä varmasti on aineksia uuteen slangi-ilmaukseen. Liisterikeli, otaksun.

Päivi Räsäsen puheet epäilemättä johtavat tälläkin kertaa kirkostaeroamis-aaltoon logiikalla, jota minä en ole tähän mennessä ymmärtänyt.

Haluan pääni sekaisin. HALUAN PÄÄNI SEKAISIN. HaLuAn PäÄnI sEkAiSiN. halu anpä änis ekai sin. H a l u a n p ä ä n i s e k a i s i n. Haluan päpäpäpäpäpäpäp.... hihihihihihi! Buhahahahaha! Sesesesese...se..se..

Hyvää yötä!

Elias Duerr

Olen itsekin ihmetellyt, miksi ihmiset haluavat pakonomaisesti saada päänsä sekaisin. Lopulta tajusin, että kysymys itsessään on harhaanjohtava eikä oikeastaan pyri minkäänlaiseen ymmärryksen lisäämiseen.

Ehkä ”pään sekoittaminen” tuntuu niin järjettömältä, koska todellisuudessa ihmiset pyrkivätkin johonkin aivan muuhun. Ehkä oletus yksioikoisesta ”pään sekoittamisesta” onkin vain kuviteltu olkiukko?

Moni asia elämässä tuntuu täysin käsittämättömältä, kun sen lähtökohtaisesti itse määrittelee käsittämättömäksi. Usein asioiden outous selkeytyy, kun tajuaa itse käsittelevänsä niitä lapsellisen yksinkertaisesti.

Toimituksen poiminnat