Otto Lehto vapaus, totuus ja rakkaus

Persunuoret - rahat pois ja ulos politiikasta

Taas keskustellaan siitä, että pitäisikö perussuomalaisten nuorten toimintaa olla tukematta, koska he ovat maahanmuuttokriittisiä, homofobisia, saatanan kätyreitä ja ties mitä. Ovathan ne niin täysin vääriä mielipiteitä omaavia, ja uhka yleisellä turvallisuudelle.

En kuulu perussuomalaisiin, vaan heidän arkkivihollisiinsa vihreisiin nuoriin, ja minua ärsyttää tämä spedeily, jolla pyritään vaientamaan nouseva, valtaeliiittiä vastustava puolue.

Perussuomalaisten nuorten toimintaa tuetaan tällä hetkellä muutamalla kymmenellä tuhannella, mikä on naurettavan vähän verrattuna keskustanuorten, kokoomusnuorten ja demarinuorten toimintaan. Miksi? Ilmeisesti rahoitus toimii jotakuinkin niin, että koska muut isot puolueet ovat ennenkin saaneet paljon tukea, niin niiden kuuluu jatkossakin saada paljon tukea, jotta niiden talous ei romahda. Ontumaton logiikka! Onhan se hyvä, että kenenkään talous ei joudu kärsimään - nyyh nyyh - kun tulee uusi puolue kuvioon, jolla on uusia ideoita ja nousevaa aktiivista nuorisotoimintaa.

Saavutetuista eduista ei luovuta, joten perussuomalaisten kuuluu vain odottaa pari vuosikymmentä että tulee (ehkä joskus jopa) oma vuoro päästä nauttimaan valtaeliitin keskenään jakamasta rahapotista. Lukuja voi itse kukin käydä ihastelemassa.

Tässä maassa politiikassa määrää maan tapa, ja vanhojen puolueiden korruptoitunut hegemonia. Ei ole nuorilla ja uusilla voimilla mahdollisuuksia päästä kovin nopeasti valtaeliitin suosioon. Etsitään kaikki keinot nitistää nousevat tähdet. Lisäksi Suomessa on tapana estää avoin keskustelu vaikeista kysymyksistä kaikenlaisella sensuurilla ja kukkahattuilulla.

Tämä nillitys siitä, että perussuomalaisten nuorten "arvot" tai "päämäärät" on jotenkin kyseenalaisia on täyttä huuhaata. Jos se on oikea huoli, olen huolissani ihmisten suhteellisuuden tajusta. Jos se on tekosyy, häpeäisivät, että piiloutuvat tällaisen typerän asian taakse. Paitsi että se on typerää, se on arroganttia. Tämä "kohu" on osoitus valtapolitiikan hegemonian halusta pitää saalis itsellään ja jakaa se omille porukoilleen. Lisäksi se on demokraattisen parlamentarismin kanssa ristiriidassa.

Ei voi olla niin, että vain niitä poliittisia ryhmiä pitää tukea, jotka ovat isojen puolueiden ja vihreiden kanssa samaa mieltä politiikan hyväksyttävästä sisällöstä!

Itse kannatan kaikenlaista monikulttuurisuuden edistämistä, mutta en ole sitä mieltä, että vain niitä puoleita pitää tukea, jotka jakavat oman utopiani monikulttuurisesta Suomesta. Rahoituksellinen syrjintä aatekysymyksissä on monipuoluedemokratian hengen vastaista.

Jos nuorisolaissa syrjitään tiettyjä poliittisia mielipiteitä, se on väärin. Lakia pitää muuttaa sellaiseksi, että siellä ei edellytetä nuorisojärjestöiltä muuta kuin yleisen laillisuuden ja demokratian pelisääntöjen noudattamista. Kaikki muu on hävettävää kukkahattuilua.

Ei ole viranomaisten tehtävä määrittää, mikä on hyväksyttävää politiikkaa Suomessa. Se on äänestäjien tehtävä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

50Suosittele

50 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (65 kommenttia)

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Mielenkiintoinen kirjoitus.
Tämä voisi avata jopa muutamia ovia ns. normaaliin keskusteluun...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Aivan. Toisaalta, eihän Suomessa pitänyt olla korruptiota... juuri minkäänlaista

Käyttäjän OttoLehto kuva
Otto Lehto

Korruptiota on kahdenlaista. Toisaalta on sellaista, jota tapahtuu mm. Välimeren maissa: raha vaihtaa omistajaa, laki ohitetaan ja mafia ehkä vielä pyörii taustalla. Se on helppo huomata ja todeta moraalittomaksi. Toisaalta on sellaista, jota tapahtuu mm. Suomessa: keräännytään yhdessä saunaan ja kabinetteihin huijaamaan rahaa kansalta itsellemme.

Suomen korruptio on lähinnä liiallista veljeilyä hyvävelikerhoissa. Asiaa pahentaa poliitikkojen, lobbareiden, eturyhmien, työmarkkinajärjestöjen, liittojen ja suuryritysten epäterve suhde, jonka tarkoitus on kyniä viimeisetkin höyhenet veronmaksajan selkänahasta.

Tero Virtanen

On myös kysyttävä, nuorisojärjestöjen tuesta, että on siinäkin jälleen kysymys suomalaisesta rikollisesta parlamentarimista.

Toki eihän kyse voi olla rikollisuudesta, koska puolueen päättäjä määrää oikeamielisen rahanjaon.

Ne on muuten meidän veromarkkoja, joita nyt jaetaan.....

Tottakai järjestön perinteet ja milloin se on perustettu vakauttaa tulotason.

VIDDU MILLOIN TÄMÄ MAA OIKEIN HERÄÄ!

Me elämme lumedemokratiassa, ja juuri parhaillaan halutaan viedä mahdollisuus edes kritisoida menoa ja kritisointi halutaan syytteen alaiseksi.

Meillä on pepsodentpoika, ylimystön hyväosainen kävelevä pillu ministerinä, joka sopii meistä tietämättä sopimuksia euroopan laajentumisesta.

En tiedä miten ministerin vastuu kantaa, mutta uskon, että kun Suomi tulee kaatumaan niin ei ole turvassa ministerinkään perseturpa. Tahi kenenkään päättäjän sikanaama. Mutta sitähän on koko ajan haluttukin - köyhät kyykkyyn ja keskiluokalle mikä vauraille kuuluu.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

"Ne on muuten meidän veromarkkoja, joita nyt jaetaan....."

Ei muuten ole. Nuorisojärjestöjen tukirahat tulevat veikkausvoittovaroista.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Eli nollamoraalikassasta. Ehkä maailman tylyin monopoliaseman väärinkäyttö kaikessa epäreiluudessaan: addiktoiva touhu (pelihimo on vakava ongelma), globaalisti surkeimmat kertoimet ja palautusosuudet, ja ainoana perusteena valtiolle/kunnille kuuluvien töiden osittainen rahoittaminen, mutta hyvin valikoivasti ja poliittisesti.

Aki Mönkkönen

Ja verovaroista. Niin OKM sivuillaan kertoo.

Käyttäjän Tkope kuva
Tommi Jalava

Vihreitä minä en taitaisi äänestää, mutta sinä sait kannatukseni. Tätä asennetta minä kaipailisin puoluekenttään lisää, oikealta vasemmalle. Hyvä!

Krista Katainen

Minusta on toisaalta ihan hyvä, ettei nuorisojärjestöille makseta tukea puolueen eduskuntapaikkojen mukaan. Tämä vain sementoisi kerran valtaan päässeiden puolueiden aseman.

Käyttäjän OttoLehto kuva
Otto Lehto

Joo, mutta tuskin nuorisotuella niin paljon vaikutusta vaalitulokseen olisi, että tuo olisi suuri ongelma. Vapaat vaalit mahdollistavat valtasuhteiden nopeankin muutoksen. Onnistuihan se vaalivoitto perussuomalaisiltakin 2011 ilman merkittävää ennestään olemassaolevaa nuoriso- tai puoluetukea. Olisi se ainakin parempi kuin nyt, jolloin jaetaan rahaa "aktiivisuuden" ja "toiminnan jatkuvuuden" mukaan, mikä käytännössä on tarkoittanut vallan kahvassa pitkään olleiden puolueitten vallan sementoitumista. Nykyään jaetaan rahaa RIIPPUMATTA vaalituloksesta, tai jopa sitä vastaan, mikä ei voi olla ainakaan parempi ratkaisu. :)

Se on kyllä totta, että jos jollakin puolueella on tilapäisesti huono vuosi vaaleissa, niin lienee kohtuutonta yhtäkkiä leikata sen nuorisojärjestön tukea täysillä. Jokin arvo on myös jatkuvuudessa, kohtuuden rajoissa. Mutta jatkuvuutta tärkempi kriteeri pitäisi olla oikeudenmukaisuus ja puolueiden välinen tasa-arvo.

Krista Katainen

Minusta on ihan kohtuullista, että poliittisen vallan saavuttamiseksi on tehtävä talkootyötä. Jos politiikan puhuminen ilman kokoustarjoiluita ei kiinnosta, kannattaako tuollaista toimintaa tukea? Jokainen sukupolvi nähköön vaivaa omalla vuorollaan! Persunuoria harmittaa, koska heillä ei ole oikotietä onneen. Arhinmäelle sellaisia terveisiä, että nuorisojärjestöiden jäsenten blogikirjoittelun määrä tulisi ehdottomasti ottaa huomioon rahanjakopäätöksissä.

Aija Lehtoranta Vastaus kommenttiin #29

Äly hoi PS nuoret ovat tehneet talkoilla jo vuosikausia !

Krista Katainen Vastaus kommenttiin #31

Varmasti. Ja ovat monissa aisoissa onnistuneet. Heillä on mm. erinomaiset nettisivut. Kävin tutustumassa, kun Simon Elo sitä minulle facebookissa ehdotti. Jätin jopa jäsenhakemuksen, koska haluan tutustua heidän ajatuksiinsa paremmin.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Aaahhhh! Meillä on vielä toivoa paremmasta yhteiskunnasta. Tällaisia tyyppejä, kuten Otto Lehto pitää saada lisää!

Näinköhan polittinen murros on sittenkin tulossa? Olen jonkin aikaa ollut aistimassa mm. kokoomuksen nuorten kommenteista, että uusi sukupolvi on astumassa vanhan valtaa pitävien varpaille uusine raikkaine ajatuksineen.

Otolle 10 points! Ei ole mikään synti olla vihreä tai persu, vaan ne ajatukset ja realistinen näkemys kaikkien yhteisestä hyvästä on se juttu! Näillä mennään ja vapiskaa vanhukset!

Käyttäjän OttoLehto kuva
Otto Lehto

Kiitos Sepolle kauniista sanoista.

Mielestäni on suorastaan nuorisojärjestöjen rooli astua valtaapitävien varpaille - myös omien puolueidensa sisällä. Joskus se tarkoittaa myös kärkkäiden, ehkä liiankin kärkkäiden mielipiteiden ulostuloa. Mutta ilman uusia ideoita, jotka testataan sitten käytännössä, ei synny parempaa tulevaisuutta!

Nuoret vielä tajuavat, että vaikka valtaeliitin etuoikeudet houkuttavatkin, jos hylkää periaatteensa, niin on tärkeämpää, että kaikkia kohdellaan tasavertaisesti. Nuoret ymmärtävät, että on tärkeää antaa kaikille uusille äänille mahdollisuus päästä kuuluviin, koska nuoret joutuvat vielä itsekin taistelemaan päästääkseen näkyviin ja tullakseen hyväksytyiksi. :)

Aija Lehtoranta

Pikkasen tulee mieleen miten aito olet vai onko takana mielistelyä ?

Käyttäjän OttoLehto kuva
Otto Lehto Vastaus kommenttiin #32

Kuka tahansa blogejani lukenut voi todeta, että en säästele sanojani. Silloin kun olen joidenkin kanssa eri mieltä, tuon sen kyllä ilmi, no worries! ;) Kyllä niitä päiviä vielä tulee kun on aika nillittää perussuomalaisten politiikasta, mutta tänään ei ole se päivä, koska väärin eivät ole persut tehneet tällä kertaa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Poliittisista nuorisoliikkeistä tulee mieleen 70-luku, teiniliitto ja Komsomol. Tavalliseen epäpoliittiseen nuorisotoimintaan ei riitä rahaa, miksi tuollaisia menneen maailman dinosauruksia pitää elättää?

Käyttäjän KunnallisvaaliehdokasToniAhva kuva
Toni Ahva

En muista milloin olen viimeksi lukenut näin hyvää vihreän kirjoittamaa blogikirjoitusta. Kiitos Otto!

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Oliko vuonna 1985 ja heti perään 2013?

Käyttäjän OttoLehto kuva
Otto Lehto

Kiitos Toni :) Reilun pelin sääntöjen tulee koskea jokaista. Eikä ole oikein, että pyritään vaientamaan eriäviä mielipiteitä, peittelemään omia etuoikeuksia tai poteroitumaan omiin asemiin. Rikas mielipiteiden vaihto vaatii avoimen ja tasavertaisen keskusteluympäristön.

Käyttäjän nuuttihyttinen kuva
Nuutti Hyttinen

Hyvin kirjoitettu, tällaista suoraselkäisyyttä ja reilun pelin henkeä toivoisin myös vasemmistonuorilta!

Käyttäjän OttoLehto kuva
Otto Lehto

Kyllä vasemmistonuorissakin on fiksua porukkaa, mutta yllättävän poteroituneita sielläkin ollaan oltu pitämään kiinni omista saavutetuista eduista. Eipä sinänsä yllätä, itsekkyys on ihan luonnollista...

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Olikos Arhinmäen peukalon alla nämä rahoitushommat?
Eiköhän nämä pioneerit ym. vastaavat taas naaraaneet ne isommat rahat...

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Otto yllätti positiivisesti tällä kirjoituksella. Ei demonisoida ihmisiä tai aatteita. Ymmärsit jutun juonen. Meissä kaikissa on puutteemme.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Meissä kaikissa on puutteemme... ja hyvät puolemme.

Käyttäjän OttoLehto kuva
Otto Lehto

Ei demonisoinnilla saada mitään aikaan paitsi lisätään vääriinymmärryksiä. Jotta kykenisimme puhumaan toisillemme, eikä toistemme ohi, pitää osata puhua asioista kuin järkevät aikuiset, mutta suoraselkäisesti ja avoimesti.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Hatunnoston arvoinen kirjoitus. Suvaitsevaa ajattelua, kiitos!

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Kiitos Otto! Teitä sivistyneitä ja oikeudenmukaisesti ajattelevia nuoria on paljon, olen nimittäin tarkkaillut teikäläisiä päivittäin:)

Löysin muuten blogistasi linkin vuoden 2012 nuorisotukien jakautumiseen puolueittain, käykääpä hyvät ihmiset katsomassa ja ihmettelemässä - esim. vihreät saivat 83.000,- ja ruotsalaiset 226.500,- ?!?!
http://yle.fi/uutiset/poliittisten_nuorisojarjesto...

Noiden ilkeiden mahtihaavereitten ongelma on siinä että rahanvallan sokaisemina ne eivät tajua että se voima ken tahtoo pahaa voi saada aikaan hyvää...Eli mitä vähemmän järjestöllä on rahaa, sitä enemmän porukalla on yhteishenkeä ja mielikuvitusta.

Eläköön vapaa kansalaistoiminta. Ja tietenkin moniarvoinen kansanvalta!
Kiitos vielä kerran Otto, harvemmin herkistyn ilon kyyneliin kirjoituksesta.

Käyttäjän OttoLehto kuva
Otto Lehto

Kiitos Elina kommenteista. Tarkoitus ei ollut sentään itketyttää, mutta hyvä jos ilosta sentään. :)

Tuota linkkiä kannattaa kaikkien tutkia. Järjestöjen saamien summien uskomattomille eroille ei ole mitään muuta selitystä kuin se, että "vanhat" puolueet ovat olleet vaatimassa tukiaan pitempään, joten heidän tukensa on noussut aina ylöspäin ja ylöspäin, kun taas uudemmat puolueet joutuvat "aloittamaan pohjalta" - mutta eihän sen näin pitäisi olla! Miten voi olla oikein, että vanhat eliittipuolueet saavat jakaa kakun keskenään, kun se kakku on kuitenkin meidän kaikkien yhteinen demokratia, johon meillä kaikilla pitäisi olla pääsy?

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

En nyt valitettavasti ehdi tehdä mitään tarkastelua, mutta veikkaanpa, ettei Vinon toiminta ole 3-4 kertaa näkymättömämpää ja laaduttomampaa verrattuna Vanuun.

Reijo Tossavainen

On mukava havaita, että vihreissäkin esiintyy aitoa suvaitsevaisuutta ja toisenlaisten näkemysten kunnioitusta.

Käyttäjän OttoLehto kuva
Otto Lehto

Yllättyisit, Reijo ;) ennakkoluuloja on liikaa puoleen jos toiseenkin.

Käyttäjän LeifKuismanen kuva
Leif Kuismanen

Todella hyvä ja asiallinen blogikirjoitus. Tällainen "reilun pelin" henki on tervetullutta sekä juuri sitä mitä asioiden eteenpäin viemiseksi tarvittaisiin paljon enemmän.
Henkilökohtaista suhtautumistani häiritsee ainoastaan seikka jossa pelkään kaiken takana olevan jonkun omakohtaisen pyrikmyksen.
Mutta jotenkin tällä kertaa melkein uskon että nyt olen väärässä.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Kaikki ovat nyt silleen, oooh, joku vihreäkin osaa olla aidosti suvis. Minä taas uskallan väittää, että vihreissä on paljonkin tämmöistä aitoa positiivisuutta, koska vihreissä on älykkäitä ihmisiä, jotka kyllä tajuavat näitä juttuja. Eikä ole kauankaan siitä, kun vihreät oli se jota ei leikkiin haluttu.

Minusta on hyvin huolestuttavaa se, että ympäri Euroopan halutaan jotain puolueita, mielipiteitä ja yhteiskunnallista näkökulmia kieltää tai vaientaa, koska ne koetaan epämiellyttäviksi. Kukaan ei kiinnostu niistä ilmiöistä ja syistä, miksi "vääriksi" koettuja näkökulmia edustavat poliittiset ryhmät (jollaiseksi en PS-nuoria edes laskisi) saavat kannatusta. Sen sijaan, että puhuttaisiin syistä, puhutaan kieltämisestä. Se on kuvottava ilmiö.

Hieno kirjoitus, Otto.

Käyttäjän OttoLehto kuva
Otto Lehto

Juuri näin, Helena.

Vihreät ja perussuomalaiset jakavat sen piirteen, että ne tulevat valtaeliitin ulkopuolelta ja esittävät uusia ratkaisuja, joita muut eivät uskalla esittää. Suoraselkäisyyttä ja kykyä puhua tabuaiheista tarvitaan jotta yhteiskunta pysyy hengissä. Olen kauan arvostanut sinunkin, Helena, tapaasi kirjoittaa asioista suoraan ja turhaan kaunistelematta. Keskustelu jatkukoon!

Käyttäjän AnteroTossavainen kuva
Antero Tossavainen

Minua hämmästytti erään blogistin kirjoitus
http://henriilmonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/13966...

mikä minun mielestäni vaikutti paranoidin tekemältä ja asiaa pahensi vielä se, minkä kirjoittaja ilmoitti ammatikseen.

Aika erikoista "aivopesua" syötetään tuon "mestarin" ohjauksessa.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Pistin aivan saman merkille.
Häiriintynyt kirjoitus joka ei aiheuta mitään järjellistä palautetta.
Eikä tuo ole ainut.
Kyseinen henkilö elvisteli nettipoliisin blogilla amerikkalaisten pommareiden ihannoinnilla. Viittasin sitten aiheeseen liittyen maailman kuuluisampaan sodan uhrien kuvajulkaisuun, jossa ilman vaatteita oleva Vietnamilaistyttö juoksee itkien pakoon sodan kauhuja omalla kylätiellään muiden perheenjäsenten kanssa.
Seurauksena minut leimattiin perverssiksi, poistettiin kirjoitus, annettiin varoitus ja bannattin.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

jep. En kasvattipoikaa jättäisi kyseisen henkilön kasvatettavaksi. Arvot ja järki mielestäni pahasti hukassa.

Jani Karjalainen

Hyvää tekstiä. Mielestäni mm. poliittisten nuorisojärjestöjen kaikki julkisista varoista tukeminen on lopetettava. Olisi vähintään kahelia katsoa yksilön olevan kykenevä äänestämään, mutta kyvytön lahjoittamaan arvostamalleen järjestölle. Puhe on halpaa, mutta kun tilisiirtoa pitäisi tehdä, pärisijät erottuvat oikeista tukijoista.

Käyttäjän OttoLehto kuva
Otto Lehto

Se on tosiaan hyvä kysymys tarvitseeko poliittista nuorisotoimintaa tukea lainkaan vero- tai veikkausvaroista. Pitkällä tähtäimellä varmaan ei. Kyllä mieluummin laittaisin rahat vaikka nuorten mielenterveystyöhön tai vanhusten hoivapalveluihin. Lyhyellä tähtäimellä tukien jakoperusteita pitää uudistaa niin että valtaeliitin sisäinen korruptio ei määrää koko pottia, vaan uudetkin järjestöt saavat osansa yhteisestä kakusta.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Hyvä Otto! Lait ovat ihmisiä varten, ei toisin päin. Tosi kiva kuulla näin sovittelevaa järkeä vihreiltä. Tällaisella politiikalla on tulevaisuutta! Pisteet teille.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Kiitos Otto, on hienoa huomata että vihreistä löytyy näinkin järkeviä poliitikkoja. Ehkäpä poliittinen kulttuurimme sittenkin joskus muuttuu, niin että demokratia, tasa-arvoisuus ja yhdenvertaisuus ovat muutakin kuin juhlapuheita!

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Otto, hieno kannanotto.
Olet oiva esimerkki nuoren miehen suoraselkäisyydestä.
Pioneeri yli puoluerajojen.

Käyttäjän JarkkoPietikinen kuva
Jarkko Pietikäinen

Olen myös vihreiden jäsen ja Oton kanssa pitkälti samaa mieltä.
Politiikan tarkoitushan on nimenomaan ajaa ja edistää omia mielipiteitä ja arvoja. Jos PS nuorten agendalla on esim. saada Suomeen maahanmuuttokriittisempi linja, niin se on heille sallittava, eikä heille myönnettävää rahamäärää saa sen takia pienentää. Tietenkin toiminnan täytyy sitten pysyä asialinjalla ja vallitsevien lakien mukaisena, eikä esim. rasismia tule sallia (en nyt syytä PS nuoria rasismista, vaan tämä ihan vaan esimerkkinä). Pointtini on siis se, että puolueiden nuorisojärjestöille tulisi rahaa jaettaessa antaa yhtäläiset lähtökohdat, vaikka poliittiset mielipiteet olisivat täysin vastakkaiset rahan jakajan kanssa.

Käyttäjän MaijaVehvilainen kuva
Maija Vehviläinen

Itse en millään voi olla ajattelematta sitä faktaa, että PS-nuoret sai oikeasti neljänneksen lisää tukea verrattuna viime vuoteen samalla, kun monen muun nuorisojärjestön tuki hieman pieneni. Tämä sopii hyvin omaan oikeustajuuni, koska PS-nuorten jäsenmäärä nousi vuodessa huikeasti.

Rahaakin oli entistä vähemmän jaettavana. Silti perussuomalaiset nuoret sai (mielestäni reilun) korotuksen.

Kysyin OKM:n Immo Parviaiselta, riittääkö tuen säilymiseksi se, että järjestö vain on olemassa, pönöttää ja vaalii perinteitään. Hän vastasi, että vakiintuneidenkin järjestöjen tukea leikataan, jos toiminta hiipuu.

Minusta on erikoista muutaman vuoden toiminnassa olleelta PS-nuorilta heittäytyä uhriksi tilanteessa, jossa heidän avustustaan nostetaan ja muiden avustusta leikataan. Mitä sitten olisi pitänyt tehdä?

Suhtaudun asiaan kylmän pragmaattisesti, en erityisemmin pidä mistään puolueesta enkä erityisemmin mitään niistä vastusta.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Tuo neljännes voi olla myös kolmannes, riippuu laskentatavasta ;)

Käyttäjän vpsainio kuva
Vesa-Pekka Sainio

15.000 euron avustus nousi 20.000 euroon. Prosentuaalisesti kova korotus, mutta entä euromääräisesti? Vertailukohtaina on esim. muutamat muut polititiset nuorisojärjestöt, jotka saavat 20-30 kertaa suurempia vuotuisia avustuksia, yli puolta miljoonaa euroa.

Käyttäjän MaijaVehvilainen kuva
Maija Vehviläinen

Opetusministeriön kirjaamossa kuka tahansa voi käydä tutustumassa nuorisojärjestöjen avustushakemuksiin ja selvityksiin toiminnastaan. Siellä voi esimerkiksi vertailla järjestöjen toiminnan laajuutta ja laatua, jotka ovat avustusten jaon perusteita jäsenmäärän lisäksi.

Tähän voi tietysti sanoa vastaan, että miten toimintaa voi kehittää, jos ei saa sitä rahaa. Mutta kun asia on niin, että PS-nuoret saivat lisää rahaa. Toki sitä on jäsentä kohti edelleen 12 kertaa vähemmän kuin esim. demarinuorilla, mutta melkoinen huuto siitäkin olisi noussut, jos PS-nuorten avustus olisi kerralla moninkertaistettu.

Käyttäjän OttoLehto kuva
Otto Lehto Vastaus kommenttiin #59

Kuten sanoin toisessa kommentissa, ei ole järkevää ihan TÄYSIN sitoa poliittisten nuorisojärjestöjen tukia viimeisimpään vaalitulokseen, koska tiettyjen kiinteiden kustannusten elinkaari vaatii pitkäaikaista vakautta sijoituksiin. Mutta silti, ei kai voi olla niin, että tukea ei voi leikata niiltä, ketkä ovat sitä tottuneet samamaan, ja samalla ollaan antamatta sitä niille, joilla ei ole vuosien kokemusta systeemin käytöstä?

Käyttäjän MaijaVehvilainen kuva
Maija Vehviläinen Vastaus kommenttiin #60

"ei kai voi olla niin, että tukea ei voi leikata niiltä, ketkä ovat sitä tottuneet saamaan, ja samalla ollaan antamatta sitä niille, joilla ei ole vuosien kokemusta systeemin käytöstä?"

Tässä neljän suuren puolueen nuorisojärjestöjen avustussummien muutokset vuodesta 2012:

Demarinuoret: - 5000 €
Kokoomusnuoret: - 7000 €
Keskustanuoret: +/-0 €
PS-nuoret: +5000 €

Voisi erehtyä luulemaan, että tukea on nimenomaan leikattu niiltä, jotka ovat sitä tottuneet saamaan ja annettu niille, joilla ei ole kokemusta systeemistä.

Käyttäjän OttoLehto kuva
Otto Lehto Vastaus kommenttiin #65

Suunta on oikea, mutta tällä menolla (+5000 ja -5000) kestää yli 40 vuotta, ennen kuin perussuomalaisten nuorten (~20.000) ja demarinuorten (~557.000) avustukset tasaantuvat. :) Sinä aikana keritään käymään 10 eduskuntavaalit ja hallitusneuvottelut. Tämä on ehkä hiukan liian hidasta kehitystä?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #66

Otto Lehto;"Tämä on ehkä hiukan liian hidasta kehitystä?"

Aivan varmasti se on liian hidas kehityksen kulku. Vanhoille nuorisopuolueille jotka ovat tottuneet saamaan "isoa kalaa" ei tietenkään riitä ymmärrystä siihen, että kun sama jaettava rahamäärä onkin jaettava uusin perustein, niin automaattisesti tällöin myös vanhojen puolueiden avustusmäärä pienenee. Näin pitää käydä aina kun jaolle tulee samoin periaattein (nuorisolaki) nuorisotyötä tekeviä puolueita.

Eikö jakoperusteena, siis yhtenä, tulisi käyttää myös nuorisojärjestössä aktiivisesti toimivien jäsenten määrää? Vähemmän vaikuttavana pitäisin jäsenten kokonaismäärää. Aktiivi jäsenten toimintaan osallistuminen on tarkastettavissa järjestön pöytäkirjoista ja muista asiapapereista.

En tiedä olenko oikeassa, mutta käsittääkseni myös PS:n nuorisojärjestöllä on maahanmuuttaja nuoria toiminnassa mukana. Varmaan joku jäsenistä tietää. Ja vaikka ei olisikaan vielä niin varmaankin päässevät toimintaan mukaan halutessaan.

Käyttäjän SariKarlstrm kuva
Sari Karlström Vastaus kommenttiin #65

Perussuomalaiset nuoret eivät pyytäneet 575 000 euroa, vaan vaivaiset 55 ooo joka jo sinällään on naurettavan pieni summa jopa systeemiin tottumattomille. Se Arhinmäen 20 000 on pelkkä vitsi!

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tuo muutos oli lähinnä kosmeettinen kokonaisuuten nähden, jaon epäoikeudenmukaisuuteen se ei puuttunut oikeastaan lainkaan. Valitettavasti Arhinmäki profiloitui tässä yhteydessä saavutettujen etuoikeuksien puolustajana.

Käyttäjän ArmasJKki kuva
Armas J Käki

Sinun oikeustajusi siis kehoittaa tuijottamaan prosentteja, silloin kun euromäärät ovat marginaalisia, mutta taas jäsenmäärän kasvamisen tapauksessa niitä henkilölukumääriä, kun ne kasvuprosentit olisivat huikeita.

En yllättynyt.

Käyttäjän vpsainio kuva
Vesa-Pekka Sainio

En ole ollut Perusnuorten jäsen koskaan, mutta olen nyt aika tasan viisi vuotta ollut Perussuomalaiset rp:n jäsen ja aktiivinen paikallistason toiminnassa, alkuun Vihdissä ja nyt Kirkkonummella. Olen nähnyt myös piiritason toimintaa vuosikokouksissa käydessäni.

Olen osallistunut myös siis kuuteen eri vaalityöhön, alkaen kuntavaaleista 2008. Eli on tullut melkolailla selvä kuva siitä mitä perussuomalainen kenttätyö on ollut ja on edelleen: Talkootyötä pienellä rahalla ja suurella sydämmellä.

Vaalibudjetit ovat olleet murto-osia vanhojen puolueiden vastaavista, mutta perussuomalaisten into ja aktiivisuus paikallistasolla on ollut ainakin näissä näkemissäni kunnissa hyvin korkealla. Myös tulosta on tullut.

Onhan se tietysti hienoa että vuoden 2011 jytkyn myötä puolue on saanut rutkasti lisää rahaa toimintaansa, mutta tämä Perusnuorten tilanne harmittaa. Varsinkin kun ottaa huomioon sen missä määrin muiden puolueiden vastaavat järjestöt saavat avustuksia - nuo summat ovat kuin eri todellisuudesta. Tämä on mielestäni suomalaisessa poliittisessa historiassa merkittävä häpeäpilkku ja epäkohta, joka tulisi korjata pikimmiten.

Mutta kuten sanottu, myös talkootyöllä ja pienellä taloudellisella panostuksella voi saada ihmeitä aikaan.

Käyttäjän OttoLehto kuva
Otto Lehto

Politiikan pitäisikin olla talkootyötä ja innostusta omaan asiaan. Politiikan tulee olla kaikille avoin kenttä! Huonot tuet vääristävät kilpailua ja edistävät vanhojen puolueiden oligopolia.

Käyttäjän ArmasJKki kuva
Armas J Käki

Tämä on aina hauska ilmiö. Yleensä persujen taustalta kaivetaan Vennamo ja maalaisliitto ja ties miten pitkälle saakka, mutta kun toiminta-avustuksien perusteiksi ajatellaan sitä historiaa, niin silloin porukka on ollut olemassa vasta jytkystä alkaen.

Toimituksen poiminnat