Otto Lehto vapaus, totuus ja rakkaus

Prostituution kieltäminen ja naisten oikeudet

HS: "Oikeusministeri Henriksson alkaa ajaa seksinoston täyskieltoa"


Prostituutio on paljon muutakin kuin alistettuja naisia, ihmiskauppaa, rikollisuutta ja likaista seksiä. Minua hiukan ihmetyttää, miksi tästä vanhasta, hienosta ammatista harvoin puhutaan hyvää, vaikka tuskin tämä ammatti (johon on sivilisaation alusta asti kuulunut myös miesprostituutio) olisi säilynyt niin pitkään, jos siihen liittyisi pelkästään negatiivisia asioita. Ammatinharjoittajille, vaikkakin sitten "syntisille," kuuluu kunnia omasta työstään.

Prostituution kieltohaluihin liittyy monia epämiellyttäviä oletuksia: 1) Naista täytyy "suojella" , koska nainen on heikko. 2) Seksi pitää piilottaa ja tehdä rikolliseksi, koska seksi ilman avioliittoa on syntistä ja likaista, ja rahalla ostettu seksi kadulla (toisin kuin vaikka viinalla "ostettu" seksi baarissa) on vielä tuplasti syntisempää. 3) Kieltolaki voi muka toimia, eikä se missään nimessä lisää harmaata taloutta, rikollisuuta ja hämäryyttä.

Ongelmat, jotka liittyvät seksiteollisuuteen eivät ainakaan parane kieltolaeilla. Paritus, ihmiskauppa, alaikäisten hyväksikäyttö ja pakotettu velkaorjuus ovat todellisia ongelmia, joihin pitää puuttua kansainvälisellä ja kansallisella tasolla. Toisaalta on myös ongelmia ammatin sisällä esim. työturvallisuuden, työaikojen joustavuuden ja ammatillisen järjestäytymisen kanssa. Nämä pystyttäisiin ratkaisemaan suuremmalla laillisuuden ja näkyvyyden asteella. Lisäksi on tosiasia, että monet hyväksikäytön uhrit ja nuoresta pitäen moniongelmaiset työskentelevät seksiteollisuudessa, prostituutiosta pornoon. On myös totta, että monet moniongelmaiset työskentelevät esim. siivoojina, mutta ratkaisu tähän ei ole kieltää kaikkia ns. paskaduuneja, vaan tehdä sosiaalityötä nuorten tyttöjen ja seksiteollisuuden ammattilaisten parissa.

Mielestäni prostituution kieltäminen "naisen edun" kannalta on hyvin sukupuolittunutta ajattelua, joka on sekä miehiä että naisen arvoa loukkaavaa.

Prostituutio, bordellit ja erilaiset seksipalvelut tulisi laillistaa täysin ja saattaa markkinoiden (eli kysynnän ja tarjonnan) ja valtiollisen valvonnan alaisuuteen. Tämä olisi parasta sekä alan työntekijöille että yhteiskunnalle laajemminkin.

Ks. myös tämä juttu:  Sexworkers Critique of Swedish Prostitution policy

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Johan Lom

Ongelmaksi mainitaan Suomessa kieltoa ajavien taholta se, että oikeuden on vaikea saada näyttöä siitä, että asiakas olisi tiennyt myyjän olleen ihmiskaupan tai parituksen uhri tai että hän on ollut alaikäinen. Täyskiellolla siis sanotaan pyrittävän tämän ongelman ratkaisemiseen. Varsinkin kun hiljattain tuli KKO:sta vapauttava päätös keississä, jonka kohdalla mainittua näyttöä ei voitu saada.

Minulla on tähän ongelmaan ratkaisu: tehdään totaalikielto koskemaan alaikäisiltä ostoa ja parituksen kohteeena olevilta ostoa siitä riippumatta onko asiakas ollut siitä tietoinen tai ei. Silloin ns. "bona fide" -pykälään ei voi enää oikeudessa vedota.

Sen sijaan sallittakoon se edelleen vapaille täysi-ikäisille yrittäjille ja heidän asiakkailleen.

Jos tällainen ehdotus ei ole totaalikiellon ajajien kannalta tyydyttävä, niin silloin heillä ei ole puhtaita jauhoja pussissa, vaan heidän todellinen agendansa on aivan toinen.

Vertaisin totaalikieltoa mainitusta syystä hiukan samanlaiseen asiaan, että ravintolayrittäminen kiellettäisiin kokonaan siksi, että on olemassa yrittäjiä, jotka luistelevat ALV:n maksamisesta tai pitävät keittiössä orjatyövoimaa.

Jukka Korhonen

"Ongelmat, jotka liittyvät seksiteollisuuteen eivät ainakaan parane kieltolaeilla. Paritus, ihmiskauppa, alaikäisten hyväksikäyttö ja pakotettu velkaorjuus ovat todellisia ongelmia,"

Suomessa ei ole seksityössä löydetty juuri lainkaan näitä ongelmia.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Seksin ostokielto on kuin lausuisi:"Eihän vammaiset ja rumat tarvitse seksiä."

Mitä ongelmaa ollaankaan ratkaisemassa?

Lisäksi tämä keskustelualue korostaa sitä juopaa mikä on miesten ja naisten ajattelun välillä. Samoinkuin miesten on oikeasti vaikeaa ymmärtää naisten näkemyksiä seksuaalisuudesta on naisten vaikeaa ymmärtää miesten seksuaalisuutta.

Ehkä merkittävin huomio on kuitenkin se että johtajiksemme valikoituu henkilöitä jotka ovat aivan tavallisia ihmisiä perustaessaan ajattelunsa tunteisiinsa tutkimuksen sijaan.

Johan Lom

No, kyllä ne Ruotsin feministit tarpeen vaatiessa voivat lätkästä nokan eteen vaikka millaisia "tutkimuksia" oman asiansa vakuuttamiseksi siitä, että seksin ostokielto toimii loistavasti.

Käyttäjän AkiVkev kuva
Aki Väkevä

Tällä hetkellä seksin osto täysikäiseltä sallittu..tulevan mallin mukaan kaikki kielletty...joten rikoslaillisesti olisi sama, jos ostaa seksiä alaikäiseltä kuin täysikäiseltä?...eikö tämä uusi laki ole vahingollinen alaikäisille?

Johan Lom

Ei ne femakot siitä välitä! Pääasia, että miehet pannaan kuriin!

Toimituksen poiminnat